inforegio uniunea europeana guverul romaniei ministerul dezvoltarii regionale si administratiei publice primaria mangalia fonduri UE
Centrul National de Informare si Promovare Turistica - Saturn
IMG_6917

Herghelia Mangalia

    Este situată la 3 km nord de Municipiul Mangalia şi la numai 500 m de malul vestic al Mării Negre; nu a fost aşezată aici întâmplător, ci s-a ţinut cont de condiţiile geoclimaterice de formare a rasei arabe. Condiţiile de climă deosebite au permis formarea unei rase de cai ,,arabi de Mangalia” cu calităţi deosebite. În afara profilului zootehnic, Herghelia constituie şi un excelent centru de agrement şi atracţie turistică. Complexul dispune de un hipodrom de trap şi galop bine amenajat, iar în incinta unităţii se practică echitaţia, se pot efectua plimbări de agrement – călare sau cu trăsura – de-a lungul Mării Negre.

Herghelia Mangalia

    Herghelia de la Mangalia este cea mai mare din sud-estul Europei si este populată numai de cai de rasă: pursânge arab, semigrei si câțiva ponei. Herghelia este un loc cu tradiție, fiind înființată încă din 1926. Atunci, la Mangalia erau crescuţi cai arabi aduşi de la hergheliile din Jegălia, Cislău și Rădăuți. Între 1936 și 1941, herghelia a importat din Polonia noi „linii“ de armăsari pursânge: El-Sbaa şi Nedjari. Suprafaţa Hergheliei Mangalia depășește 580 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigură necesarul de hrană pentru cei peste 350 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din ţară special conceput pentru cursele de galop, se întinde pe o suprafaţă de 19 hectare. Aici se desfăşoară, pe timpul verii, în lunile iulie-septembrie, curse de cai la care participă herghelii şi crescători particulari din toată ţara.

Herghelia Mangalia

     Armăsarii pursânge arab sunt antrenaţi zilnic de cei 8 jockey ai hergheliei, ce răspunde, fiecare, de câte cinci exemplare. Antrenamentul de 8 ore pe zi pentru fiecare dintre jockey alternează reprize de trap, galop, galop întins și plimbări uşoare. Cel mai frumos spectacol îl oferă caii scoşi pe malul mării, periodic, unde sunt antrenaţi mai multe ore, spre bucuria localnicilor si a turistilor, martori ai unui spectacol rar. Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viață. „Recordman”-ul de vârstă de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la venerabila vârstă de 34 de ani, în 1946.